Vad är en Investering?

Enligt nationalekonomi är en investering ett köp av varor som inte konsumeras i dag utan används i framtiden för att skapa rikedom. Inom finansbranschen är en investering en monetär tillgång som köps med tanken att tillgången kommer att ge inkomster i framtiden eller värderas och säljas till ett högre pris. Det är faktiskt ganska enkelt: att investera innebär att sätta dina pengar i arbete åt dig eller bara pengar som tjänar pengar.

Om du vill veta mer, klicka på länken: (information)

Det är viktigt att investera dina pengar, oavsett om det är i tidsinlåning, aktier eller obligationer, eftersom det kan få dina pengar att växa under en längre tid. Om du har dem på ditt checkkonto eller ett sparkonto med låg ränta får du inte dina pengar att arbeta för dig.

Självklart vill alla ha mer pengar. Det är ganska lätt att förstå att människor investerar för att de vill öka sin personliga frihet, sin känsla av trygghet och sin förmåga att ha råd med de saker de vill ha i livet. 

Investeringar blir dock alltmer av en nödvändighet. Dagarna då alla arbetade på samma jobb i 30 år och sedan gick i pension med en fin fet pension är förbi. För vanliga människor är investeringar inte så mycket ett användbart verktyg som det enda sättet för dem att gå i pension och behålla sin nuvarande livsstil. 

Några få personer kan snubbla in i ekonomisk trygghet. Men för de flesta människor är det enda sättet att uppnå ekonomisk trygghet att spara och investera under lång tid. Du behöver bara få dina pengar att arbeta för dig. Det är att investera. Någon betalar dig för att använda dina pengar under en viss tid. Du får sedan tillbaka dina pengar plus "ränta". Eller om du köper aktier i ett företag som betalar "utdelning" till aktieägarna, betalar företaget dig regelbundet en del av sin vinst. Nu ger dina pengar en "inkomst".

 Du blir ägare till något som du hoppas ökar i värde med tiden. När du behöver dina pengar tillbaka säljer du dem i hopp om att någon annan ska betala dig mer för dem.

Alla investeringar innebär en viss risk. Om du tänker köpa värdepapper som aktier, obligationer eller gemensamma fonder är det viktigt att du innan du investerar förstår att du kan förlora en del av eller alla dina pengar. Till skillnad från insättningar i banker och kreditföreningar är de pengar du investerar i värdepapper inte BSP-försäkrade. Du kan förlora ditt kapital, dvs. det belopp du har investerat. Det gäller även om du köper värdepapperen via en bank. Belöningen för att ta risker är möjligheten till högre investeringsavkastning. Om du har ett finansiellt mål med en långsiktig horisont kan du tjäna mer pengar genom att försiktigt investera i tillgångar med högre risk, t.ex. aktier eller obligationer.

Oavsett vilka investeringar du väljer: Tänk väl och djupt över ditt beslut om var du vill placera dina pengar. Alla investeringar är inte de bästa för dig, men när du väl har vägt in vad du vill ha och vad du kan hantera finns det mindre utrymme för misstag och besvikelser. Tänk alltid på att lära dig om dina beslut, det är det bästa sättet att minimera riskerna.