Hur du säljer aktier i ditt företag

Det finns många giltiga skäl att sälja hela eller delar av ett företag. Genom att sälja aktier i ett företag kan man generera betydande pengar som kan användas för att betala av skulder eller för investeringar eller välgörenhetsdonationer. Dessa pengar kan också gå tillbaka till företaget, där de kan finansiera expansion. På samma sätt kan försäljning av en del av ett företag minska ägarens risk och göra det möjligt för honom eller henne att diversifiera sina personliga tillgångar.

Företagare kan ha flera andra skäl att sälja aktier. Att sälja aktier med tiden kan vara ett sätt att förbereda sig för en eventuell succession och överföra äganderätten på ett sätt som minimerar skattechocken för de eventuella nya ägarna. Slutligen kan försäljning av aktier i ett företag vara slutresultatet av utbrändhet eller ovilja att utveckla företaget ytterligare.

Först måste du avgöra om du är ute efter en fullständig eller partiell försäljning. En fullständig försäljning är ganska okomplicerad. Den avslutar mer eller mindre ditt engagemang i företaget, om det inte finns ett anställnings- eller konsultkontrakt som fortsätter relationen. Företagsförsäljningar kan struktureras på ett sätt som i huvudsak erbjuder annuitetsbetalningar, så en fullständig försäljning är meningsfull om ägaren vill gå vidare helt och hållet ekonomiskt.

För den stora majoriteten av företagsägare är det inte ett alternativ att gå till börsen. Att försöka få sitt företag noterat på börsen är det dyraste alternativet och det är det mest krävande när det gäller juridiska krav, revision och informationskrav. Ändå är det i allmänhet det bästa alternativet för att anskaffa stora mängder kapital och/eller maximera företagets värde.

Att sälja ens en liten del av ditt företag är ett allvarligt åtagande. Se åtminstone till att du är grundligt förberedd och har tydliga förväntningar på processen. Att sälja aktier i ett privat företag kan vara ett utmärkt sätt att anskaffa kapital, ge incitament till anställda eller föra in nya talanger och idéer i företaget, men det kräver tålamod, beredskap och förhandlingsvilja.

Det bästa sättet att få ut maximalt värde av att sälja sitt företag är att planera i god tid. Ta en noggrann titt på vad ditt företag är värt och lös eventuella problem som kan göra att det säljs för mindre än vad det borde. Ta sedan intäkterna och börja på ditt nästa äventyr.